Pri ZKTS smo na medgeneracijskem srečanju ob svetovnem dnevu prevajalcev prvič predstavili mentorsko shemo za naše članice in člane. S 1. 11. 2022 odpiramo prijave, ki so mogoče do konca leta. V nadaljevanju je nekaj osnovnih informacij o shemi.

Zakaj sploh mentorstvo?

Prednosti za mentorirance

 • Podpora pri vstopu na trg dela in pri nadaljevanju poklicne poti
 • Vpogled v strukture poklicnega sveta
 • Priložnost za mreženje
 • Priložnost, da izkoristite formalno in neformalno znanje izkušenih kolegov
 • Vključitev v mrežo, ki lahko zagotovi motivacijo in konkretno podporo

Prednosti za mentorje

 • Sveže ideje in motivacija
 • Razmislek o lastnem delu
 • Nenehno razvijanje medosebnih, komunikacijskih in vodstvenih spretnosti
 • Aktivno udejstvovanje v ZKTS in stik z drugimi člani
 • Vzajemno mentorstvo (učenje od mentoriranca o novih tehnologijah, družbenih omrežjih idr.)

Kaj mentorstvo vključuje …

Člani združenja s poklicnimi izkušnjami (mentorji) nudijo novincem v poklicu (mentorirancem) izkušnje in podporo. Cilj mentorskega odnosa je mentorirancem posredovati najbolj uporabne strategije za uspeh v tolmaškem poklicu in jih podpirati pri osebnem in poklicnem razvoju. Teme lahko vključujejo svetovanje o poslovnih vidikih (postavljanje cen, komunikacija z naročnikom), trženju in mreženju. O področjih se mentor in mentoriranec dogovorita na začetku mentorstva.

… in česa ne?

Mentoriranje je prostovoljska dejavnost in ni plačano. Mentorjeva naloga ni, da mentorirancu zagotavlja tolmaška naročila ali druge poslovne priložnosti. Če se mentor in mentoriranec dogovorita za poslovno sodelovanje, denimo mentor mentorirancu ponudi delo, to ne sme biti plačano pod tržno ceno.

Kdo je lahko mentor in kdo mentoriranec?

Mentoriranci so lahko mladi ali redni člani na koncu študija ali na začetku poklicne poti.

Mentorji so lahko redni ali častni člani ZKTS.

Super, kako se lahko prijavim?

Izpolnite prijavnico za mentorje ali mentorirance. Prijave za leto 2023 sprejemamo od 1. 11. do 31. 12. 2022. Mentorski program se začne 1. 2. in konča 30. 9. 2023. Po prijavi vas bomo v najkrajšem možnem času povezali z najustreznejšim mentorjem oz. mentorirancem glede na jezikovno kombinacijo, izkušnje in obojestranska pričakovanja.

Za več informacij si preberite Smernice. Če imate še vedno vprašanja, pa se obrnite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in z veseljem vam bomo pomagali.

Izobraževanja

Novice

 • Predaja plakete Tanji Kolenc Koprivc 17. 05. 2023

  Po tem, ko je občni zbor na korespondenčni seji potrdil sklep o podelitvi častnega članstva ustanovni in dolgoletni članici Tanji Kolenc Koprivc, nas je danes čakala še prijetna dolžnost izročitve plakete, ki smo jo združili s klepetom in prisrčnim druženjem.

 • Predstavitev društev za študente OP FF UL 11. 05. 2023

  Članici UO sva 10. maja 2023 sodelovali na skupni predstavitvi društev in združenj jezikovnih poklicev na Oddelku za prevajalstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

 • Podelitev častnega članstva Tanji Kolenc Koprivc 28. 04. 2023

  Z veseljem sporočamo, da ste redni člani in članice z veliko večino glasov za potrdili predlog sklepa, ki je bil podan na korespondenčni seji občnega zbora 20. aprila 2023, da se Tanji Kolenc Koprivc podeli častno članstvo ZKTS za zasluge pri ustanovitvi združenja na področju razvoja poklica.

Prijava na novice

Združenje konferenčnih
tolmačev Slovenije (ZKTS)
Krekov trg 10
1000 Ljubljana

ZKTS stran Facebook

+386 41 648 416

Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije je edino stanovsko združenje konferenčnih tolmačev v Sloveniji, ki že 45 let jamči za visoko kakovost storitev konferenčnega tolmačenja.