Pri ZKTS smo na medgeneracijskem srečanju ob svetovnem dnevu prevajalcev leta 2022 predstavili zasnovo prve mentorske sheme za naše članice in člane. V nadaljevanju je nekaj osnovnih informacij o shemi.

Zakaj sploh mentorstvo?

Prednosti za mentorirance

 • Podpora pri vstopu na trg dela in pri nadaljevanju poklicne poti
 • Vpogled v strukture poklicnega sveta
 • Priložnost za mreženje
 • Priložnost, da izkoristite formalno in neformalno znanje izkušenih kolegov
 • Vključitev v mrežo, ki lahko zagotovi motivacijo in konkretno podporo

Prednosti za mentorje

 • Sveže ideje in motivacija
 • Razmislek o lastnem delu
 • Nenehno razvijanje medosebnih, komunikacijskih in vodstvenih spretnosti
 • Aktivno udejstvovanje v ZKTS in stik z drugimi člani
 • Vzajemno mentorstvo (učenje od mentoriranca o novih tehnologijah, družbenih omrežjih idr.)

Kaj mentorstvo vključuje …

Člani združenja s poklicnimi izkušnjami (mentorji) nudijo novincem v poklicu (mentorirancem) izkušnje in podporo. Cilj mentorskega odnosa je mentorirancem posredovati najbolj uporabne strategije za uspeh v tolmaškem poklicu in jih podpirati pri osebnem in poklicnem razvoju. Teme lahko vključujejo svetovanje o poslovnih vidikih (postavljanje cen, komunikacija z naročnikom), trženju in mreženju. O področjih se mentor in mentoriranec dogovorita na začetku mentorstva.

… in česa ne?

Mentoriranje je prostovoljska dejavnost in ni plačano. Mentorjeva naloga ni, da mentorirancu zagotavlja tolmaška naročila ali druge poslovne priložnosti. Če se mentor in mentoriranec dogovorita za poslovno sodelovanje, denimo mentor mentorirancu ponudi delo, to ne sme biti plačano pod tržno ceno.

Kdo je lahko mentor in kdo mentoriranec?

Mentoriranci so lahko mladi ali redni člani na koncu študija ali na začetku poklicne poti.

Mentorji so lahko redni ali častni člani ZKTS.

Vtise mladih članic o sodelovanju v pilotni izvedbi leta 2023 si lahko preberete tukaj.

Super, kako se lahko prijavim?

Mentorska shema v letu 2024 bo trajala od 1. septembra do 31. decembra. Prijave zbiramo do vključno 15. maja 2024. Zainteresirani kandidati za mentorirance in mentoriranke se prijavite tukaj, redni člani in članice, ki bi se želeli preizkusiti v vlogi mentorja ali mentorice, pa se prijavite tukaj.

Pred prijavo si za več informacij si preberite še Smernice. Če se vam še vedno porajajo vprašanja ali dvomi, se obrnite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in z veseljem vam bomo pomagali.

Izobraževanja

Novice

 • In memoriam: Tanja Ovaska 07. 06. 2024

  Globoko smo pretreseni ob težki izgubi drage prijateljice, predane kolegice in odlične tolmačke Tanje Kaarine Ovaska, ki se je do konca pogumno borila s težko boleznijo.

 • Konferenčno tolmačenje v Sloveniji po 20 letih članstva v EU 09. 05. 2024

  Poklicni slovenski konferenčni tolmači, člani ZKTS, so bili že od samega začetka vpeti v proces približevanja Slovenije evroatlantskim povezavam, zlasti ob številnih obiskih slovenskih političnih predstavnikov v tujini in tujih političnih predstavnikov v Sloveniji. To je bilo obdobje številnih mednarodnih izmenjav, ki se ga v tolmaški skupnosti spominjamo kot zlate dobe tolmačenja, ki se je začela z osamosvajanjem naše države.

 • Nova izdaja mentorske sheme 15. 04. 2024

  Pilotna mentorska shema, ki smo jo pri ZKTS izvedli lani, je bila lepo sprejeta, zato smo se odločili, da jo izvedemo tudi letos. Glede na izkušnje in povratne informacije sodelujočih bo mentorska shema letos nekoliko krajša in jo bomo izvedli jeseni: od 1. septembra do 31. decembra 2024. Prijave zbiramo do vključno 15. 5. 2024.

Prijava na novice

Združenje konferenčnih
tolmačev Slovenije (ZKTS)
Krekov trg 10
1000 Ljubljana

ZKTS stran Facebook

+386 41 648 416

Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije je edino stanovsko združenje konferenčnih tolmačev v Sloveniji, ki že 50 let jamči za visoko kakovost storitev konferenčnega tolmačenja.