V sklopu mentorske sheme ZKTS se je v začetku leta 2023 oblikovalo pet mentorskih parov, ki so se po uvodnem srečanju samostojno sestajali in mentorski program prilagajali glede na izražene potrebe mentorirancev oz. mentorirank. Pilotna shema, ki je trajala 8 mesecev, je tako mentoricam kot mladim tolmačem prinesla nove uvide, izkušnje ter prijetna druženja. Po zaključku smo mentorirance prosili za nekaj vtisov o izkušnji sodelovanja v tem pilotnem mentorstvu ZKTS.

Odskočna deska za akreditacijske izpite in profesionalno tolmaško pot 

Možnost prijave za mentorsko shemo se je kot nalašč odprla ravno v času, ko sem zaključevala študij tolmačenja in se mi je zdela odlična odskočna deska za začetek profesionalne tolmaške poti. Začetki so vedno težavni, saj je treba nekako ugotoviti, kako sploh nastopati na tolmaškem trgu, kako tržiti svoje storitve, kje najti stranke, kako jih nagovoriti in seveda kako si izpogajati dostojno plačilo, zato sem z veseljem prisluhnila čisto vsakemu nasvetu izkušenejših kolegov.  

Z mentorico sva se hitro ujeli in ker sem bila ob vstopu v shemo tik pred zadnjim delom akreditacijskih izpitov za tolmačenje pri inštitucijah EU, je bila to tudi glavna tema najinih pogovorov. Način dela oz. sestajanja v okviru sheme sva prilagodili mojim pripravam na izpite, za kar sem bila zelo hvaležna, saj sem tako dobila veliko uporabnih nasvetov, pa tudi koristnih povratnih informacij glede tolmačenja, ki so se pozneje obrestovali tudi na izpitih. 

Z mentorico se še vedno občasno posvetujem, zlasti, ko gre za dogovarjanje o pogojih dela z novimi naročniki. Veliko lažje je postavljati dostojne cene oziroma kakšne (pre)nizke ponudbe tudi zavrniti, če veš, da te pri tem podpira še nekdo z več izkušnjami. Mislim, da je takšna kolegialna podporna mreža, kot jo je omogočila mentorska shema, nujna za mlade, ki po študijo vstopajo v trg dela, in gotovo bi bila dobrodošla na vseh področjih, ne samo v tolmačenju.


Edinstvena priložnost za pridobivanje napotkov in navezovanje stikov  

Med študijem sem se ves čas trudila nabirati čim več raznolikih izkušenj, ki bi mi koristile v prihodnosti. Zame kot študentko tolmačenja je bila mentorska shema pri ZKTS edinstvena priložnost za navezovanje stikov in spoznavanje tolmaškega trga. Želela sem spoznati izkušenejše kolege, se od njih kaj naučiti in se z njimi povezati. Vse to mi je uspelo, za kar sem izredno hvaležna. 

Pri izvedbi mentorske sheme mi je bilo najbolj všeč, da smo si lahko mentoriranci sami izbrali način dela. Mentorici sem povedala, katere teme me najbolj zanimajo, in točno tem sva se tudi posvetili. Sestajali sva se na daljavo in čisto vsako srečanje sem prejela ogromno napotkov za nadaljnjo profesionalno pot. 

Mentorsko shemo priporočam vsem, ki začenjajo svojo tolmaško pot in niso prepričani, kako bi se s tem spopadli. Vsak začetek je težak, še posebej pa začetek profesionalne poti, zato je pri tem neprecenljivo imeti podporo in osebo, na katero se lahko vedno obrneš. Zaradi mentorske sheme sem bogatejša za številna nova znanja ter kolegice in kolege, ki so vedno pripravljeni pomagati.


Občutek skupnosti in medsebojne podpore 

Na mentorsko shemo sem se prijavila med absolventom, v času, ko nisem bila prepričana, ali mi bo uspelo magistrirati iz tolmačenja. Občutila sem, da potrebujem podporo in napotke bolj izkušenih kolegov in da tudi z njihovo pomočjo razumem, ali je profesionalno življenje, ki nas čaka po zaključenem študiju, vredno napora. 

Z mentorico sva se sestajali na daljavo, kar je zaradi raznih obveznosti obema ustrezalo. Za vsako srečanje sem si pripravila vprašanja na določeno temo, na katera je mentorica izčrpno odgovarjala. 

V sklopu mentorske sheme nisem le spoznala tolmaškega trga dela, ampak sem tudi stkala nove vezi s kolegicami, ki bi jih verjetno drugače ne bi nikoli spoznala. Menim, da je ravno ta občutek skupnosti in medsebojne podpore najdragocenejša stvar, ki sem jo pridobila z mentorsko shemo. 

 

Vtise so zapisale mentoriranke Nava Vardjan, Anemari Pušnik in Ivana Sarazin

Izobraževanja

Novice

  • In memoriam: Tanja Ovaska 07. 06. 2024

    Globoko smo pretreseni ob težki izgubi drage prijateljice, predane kolegice in odlične tolmačke Tanje Kaarine Ovaska, ki se je do konca pogumno borila s težko boleznijo.

  • Konferenčno tolmačenje v Sloveniji po 20 letih članstva v EU 09. 05. 2024

    Poklicni slovenski konferenčni tolmači, člani ZKTS, so bili že od samega začetka vpeti v proces približevanja Slovenije evroatlantskim povezavam, zlasti ob številnih obiskih slovenskih političnih predstavnikov v tujini in tujih političnih predstavnikov v Sloveniji. To je bilo obdobje številnih mednarodnih izmenjav, ki se ga v tolmaški skupnosti spominjamo kot zlate dobe tolmačenja, ki se je začela z osamosvajanjem naše države.

  • Nova izdaja mentorske sheme 15. 04. 2024

    Pilotna mentorska shema, ki smo jo pri ZKTS izvedli lani, je bila lepo sprejeta, zato smo se odločili, da jo izvedemo tudi letos. Glede na izkušnje in povratne informacije sodelujočih bo mentorska shema letos nekoliko krajša in jo bomo izvedli jeseni: od 1. septembra do 31. decembra 2024. Prijave zbiramo do vključno 15. 5. 2024.

Prijava na novice

Združenje konferenčnih
tolmačev Slovenije (ZKTS)
Krekov trg 10
1000 Ljubljana

ZKTS stran Facebook

+386 41 648 416

Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije je edino stanovsko združenje konferenčnih tolmačev v Sloveniji, ki že 45 let jamči za visoko kakovost storitev konferenčnega tolmačenja.