Z veseljem vas obveščamo, da smo ob 50-letnici delovanja Združenja konferenčnih tolmačev Slovenije izdali jubilejni zbornik z naslovom Odvrženi plašč nevidnosti, ki prinaša presek aktualnega časa na področju ZKTS, konferenčnega tolmačenja in širšega področja tolmačenja.

V tiskani in elektronski obliki je zbranih 18 strokovnih in znanstvenih prispevkov ter razmišljanj o poklicu konferenčnega tolmača, izobraževanju, zgodovini in delovanju združenja. Prinaša tudi hommage pokojni Marjoli Zdravič, eni od ustanovnih članic in gonilni sili združenja, ki je do zadnjega zagovarjala najvišje strokovne in etične standarde, v prvih letih združenja pa je ključno prispevala k uveljavitvi poklica in statusa samostojnih konferenčnih tolmačev. Objavljen je tudi zanimiv intervju z novo častno članico Milojko Popović, ki se je s konferenčnim tolmačenjem začela ukvarjati prav v letih, ko je nastajalo združenje. Z nami je delila zanimive izkušnje iz tedanjega časa, razmišljanje o spremembah na tolmaškem trgu, še zlasti po pridružitvi EU, in o pomenu poklicnega združenja včasih in danes.

naslovnicaZKTS50

Izobraževanja

Novice

  • In memoriam: Tanja Ovaska 07. 06. 2024

    Globoko smo pretreseni ob težki izgubi drage prijateljice, predane kolegice in odlične tolmačke Tanje Kaarine Ovaska, ki se je do konca pogumno borila s težko boleznijo.

  • Konferenčno tolmačenje v Sloveniji po 20 letih članstva v EU 09. 05. 2024

    Poklicni slovenski konferenčni tolmači, člani ZKTS, so bili že od samega začetka vpeti v proces približevanja Slovenije evroatlantskim povezavam, zlasti ob številnih obiskih slovenskih političnih predstavnikov v tujini in tujih političnih predstavnikov v Sloveniji. To je bilo obdobje številnih mednarodnih izmenjav, ki se ga v tolmaški skupnosti spominjamo kot zlate dobe tolmačenja, ki se je začela z osamosvajanjem naše države.

  • Nova izdaja mentorske sheme 15. 04. 2024

    Pilotna mentorska shema, ki smo jo pri ZKTS izvedli lani, je bila lepo sprejeta, zato smo se odločili, da jo izvedemo tudi letos. Glede na izkušnje in povratne informacije sodelujočih bo mentorska shema letos nekoliko krajša in jo bomo izvedli jeseni: od 1. septembra do 31. decembra 2024. Prijave zbiramo do vključno 15. 5. 2024.

Prijava na novice

Združenje konferenčnih
tolmačev Slovenije (ZKTS)
Krekov trg 10
1000 Ljubljana

ZKTS stran Facebook

+386 41 648 416

Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije je edino stanovsko združenje konferenčnih tolmačev v Sloveniji, ki že 45 let jamči za visoko kakovost storitev konferenčnega tolmačenja.