Generalni direktorat za prevajanje (DGT) pri Evropski komisiji v sodelovanju z Oddelkom za prevajalstvo Filozofske fakultete (FF) v Ljubljani vljudno vabi na pogovor o prihodnosti prevajalskega poklica.

V pogovoru bosta sodelovala ugledna gosta profesor Lawrence Venuti iz ZDA in profesor Robert Phillipson z Danske. Pridružila se jima bo tudi direktorica v DGT-ju Merit-Ene Ilja iz Estonije.

Kako prevajanje prispeva k večjezičnosti? Ali se enojezičnost uveljavlja kljub prizadevanjem za ohranjanje večjezične družbe? Kaj so prednosti članstva v mreži EMT? S kakšnimi etičnimi vprašanji se prevajalci in tolmači soočajo pri svojem vsakdanjem delu? Gosti bodo razpravljali o teh in drugih vprašanjih ter delili mnenja z udeleženci.

Dogodek bo potekal v četrtek, 20. junija 2019, ob 17.00 v Hiši EU (dvorana Rim), Dunajska 20, Ljubljana.

Pogovor je organiziran v sklopu pobude Evropske komisije #TranslatingEurope, hkrati pa bo uvod v mednarodno znanstveno konferenco, ki jo Filozofska fakulteta organizira ob 100. obletnici Univerze v Ljubljani.

Dogodek bo potekal v angleščini, tolmačenje bo zagotovljeno.

Udeležba je brezplačna, vendar vas prosimo, da svojo udeležbo potrdite prek spletne prijave najkasneje do torka, 18. junija. Podrobnejši program je na voljo na tej povezavi.

Izobraževanja

 • Seminar avstrijskega prava 2019 10. 09. 2019

  Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani v sodelovanju s Pravno fakulteto Univerze na Dunaju in Avstrijskim kulturnim forumom Ljubljana vljudno vabi na seminar avstrijskega prava.

  Preberi več

 • Delavnica veščin trženja in pogajanja za tolmače 29. 08. 2019

  Vabimo vas na edinstveno delavnico s priznano tujo predavateljico Julio Poger, izkušeno konferenčno tolmačko in strokovnjakinjo za trženje tolmaških storitev in pogajanje s strankami. Delavnica je oblikovana posebej za konferenčne tolmače in druge, ki delajo v jezikovnih poklicih in želijo v času vedno večjih pritiskov naročnikov izboljšati svoje trženjske in pogajalske veščine. Z eno- in dvodnevnimi seminarji Know Your Worth je Julija Poger v zadnjih letih gostovala po vsem svetu, od Evrope in Rusije do Brazilije, ZDA in Kanade.

  Preberi več

 • Predavanje o italijanskih jezikovnih vplivih na slovenščino 17. 06. 2019

  Vabljeni na predavanje o italijanskih jezikovnih vplivih na slovenščino, ki ga bo v Narodnem domu v Trstu imela red. prof. Martina Ožbot z Oddelka za romanistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

  Preberi več

Prijava na novice

Združenje konferenčnih
tolmačev Slovenije (ZKTS)
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana

ZKTS stran Facebook

+386 41 648 416

Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije je edino stanovsko združenje konferenčnih tolmačev v Sloveniji, ki že 45 let jamči za visoko kakovost storitev konferenčnega tolmačenja.