V soboto, 1. junija 2019, je bilo naše združenje dobro zastopano na 2. mednarodni konferenci srbskega društva simultanih in konferenčnih tolmačev (DSKPS) v Beogradu.

Po predstavitvi stanja na trgu v BiH, Hrvaški, Črni Gori, Severni Makedoniji, Romuniji, Albaniji, Srbiji in pri nas so na konferenci DSKPS sledili paneli o etičnem kodeksu konferenčnih tolmačev, o tesnejšem sodelovanju v regiji in o tolmačenju na daljavo. Pri zadnji točki sta poročala Haris Ghinos, svetovalec pri AIIC, ki je postavil prvo KUDO vozlišče v Grčiji, ter Sally Bailey-Ravet, ki se v imenu Sveta Evrope pogaja z AIIC o standardih in delovnih pogojih za tolmačenje na daljavo. Razprava je bila izjemno zanimiva, udeleženci iz širše regije pa smo ugotovili, da so izzivi v naših državah zelo podobni, če ne enaki, zaradi česar bi bilo zelo dobrodošlo in koristno utrditi stike in bolje strukturirati naše sodelovanje. Več fotografij TU (vir: DSKPS).

Predsednica ZKTS v Beogradu

Izobraževanja

 • Predavanje o italijanskih jezikovnih vplivih na slovenščino 17. 06. 2019

  Vabljeni na predavanje o italijanskih jezikovnih vplivih na slovenščino, ki ga bo v Narodnem domu v Trstu imela red. prof. Martina Ožbot z Oddelka za romanistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

  Preberi več

 • 6. Strokovno srečanje sodnih tolmačev Slovenije 09. 05. 2019

  Na 6. Strokovnem srečanju sodnih tolmačev Slovenije bomo spregovorili o spremembah zakonodaje in aktualnem stanju na področju sodnih tolmačev, pristojnostih in delu Strokovnega sveta za sodno izvedenstvo, sodno cenilstvo in sodno tolmačenje, slovenščini v prevedenem besedilu, novih pogledih na jezikovno pravilnost, varstvu osebnih podatkov, nomotehničnih pravilih pri navanjanju tujih in evropskih pravnih virov, tehnikah za učinkovito pripravo na ustno tolmačenje na naroku in dobrih praksah komunikacije med sodiščem in tolmačem.

  Preberi več

 • Predavanje o italijanskih jezikovnih vplivih na slovenščino 07. 05. 2019

  Vabljeni na predavanje o italijanskih jezikovnih vplivih na slovenščino, ki ga bo imela red. prof. Martina Ožbot z Oddelka za romanistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v Narodnem domu v Trstu.

  Preberi več

Prijava na novice

Združenje konferenčnih
tolmačev Slovenije (ZKTS)
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana

ZKTS stran Facebook

+386 41 648 416

Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije je edino stanovsko združenje konferenčnih tolmačev v Sloveniji, ki že 45 let jamči za visoko kakovost storitev konferenčnega tolmačenja.