ZKTS je na povabilo Območne enote Generalnega direktorata za prevajanje pri EK sodeloval pri praznovanju evropskega dneva jezikov, ki ga vsako leto praznujemo 26. septembra z namenom osveščanja javnosti o bogati jezikovni različnosti v Evropsi in pomenu učenja jezikov za utrjevanje strpnosti in medsebojnega razumevanja.

V Hiši EU je 20. septembra 2023 potekala osrednja prireditev, na kateri sta ob predsednici dr. Jani Zidar Forte sodelovala tudi mlada člana Ivana Sarazin in Aleksa Martinovič. Predstavili so posebnosti poklica konferenčnega sodelovanja, praktično prikazali konsekutivno in simultano tolmačenje ter pojasnili, v katerih okoliščinah se je bolje odločiti za eno in kdaj za drugo, razložili pa so tudi kako poteka sodelovanje z naročniki in zakaj sploh se naročniki odločajo za naročanje storitev. Mlada člana sta ob koncu predstavila tudi posebnosti študija tolmačenja.

Za osnovnošolske, srednješolce in splošno javnost je bilo v okviru praznovanja 22. septembra 2023 organizirano tudi tekmovanje Jezikovna fotoorientacija, ki je udeležence med drugim popeljalo tudi v tolmaški laboratorij na na Oddelku za prevajalstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Foto: Matej Škorjak, GD za prevajanje, Predstavništvo EK v Sloveniji

predstavitev tolmačenja ob evropskem dnevu jezikov

jezikovna fotoorientacija sept23

Izobraževanja

Prijava na novice

Združenje konferenčnih
tolmačev Slovenije (ZKTS)
Krekov trg 10
1000 Ljubljana

ZKTS stran Facebook

+386 41 648 416

Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije je edino stanovsko združenje konferenčnih tolmačev v Sloveniji, ki že 45 let jamči za visoko kakovost storitev konferenčnega tolmačenja.