V mesecu septembru sta bili sprejeti dve pomembni resoluciji na področju slušnega zdravja tolmačev, ena pri AIIC in ena pri tolmačih, ki delajo za institucije EU.

 

Odbor stalno zaposlenih tolmačev pri AIIC je 6. septembra objavil resolucijo o slušnem zdravju oz. pogojih dela pri tolmačenju na daljavo. V njej poziva predvsem k previdnosti pri delu na daljavo in zagotavljanju ustreznih pogojev. S to resolucijo prav tako umika priporočilo glede uporabe naglavnih slušalk z vgrajenim mikrofonom (t.i. headsetov), saj je vgrajen mikrofon pogosto kakovostno neustrezen. Resolucija v celoti (v angleškem jeziku) je na voljo na tej povezavi.

Prav tako so 16. septembra tolmači, ki delajo za Evropsko komisijo kot redno zaposleni ali kot zunanji sodelavci, na skupni generalni skupščini sprejeli resolucijo o kakovosti zvoka, pri čemer so jih podprli tudi kolegi iz obeh tolmaških delegacij pri Evropskem parlamentu. V njej Generalni direktorat za tolmačenje (DG SCIC) pozivajo k takojšnji ustanovitvi "odbora za zdravje in varnost tolmačev", k zagotavljanju ustreznih pogojev dela tudi v primeru tolmačenja na daljavo ali hibridnega tolmačenja ter k ozaveščanju udeležencev, ki se sestankov udeležujejo na daljavo, o uporabi ustreznih mikrofonov in ostale periferne opreme. Resolucija v celoti (v angleškem jeziku) je na voljo na tej povezavi.

Izobraževanja

Prijava na novice

Združenje konferenčnih
tolmačev Slovenije (ZKTS)
Krekov trg 10
1000 Ljubljana

ZKTS stran Facebook

+386 41 648 416

Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije je edino stanovsko združenje konferenčnih tolmačev v Sloveniji, ki že 45 let jamči za visoko kakovost storitev konferenčnega tolmačenja.