Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) smo se pozanimali, kakšne pravice imamo samozaposleni v primeru izolacije zaradi okužbe ali karantene zaradi suma okužbe s koronavirusom.


Vsekakor upamo, da nam ničesar od navedenega ne bo treba uveljavljati v praksi, ampak dobro je, da smo informirani.

 1. Če je okužba s koronavirusom potrjena in zdravnik odredi izolacijo (pozor: izolacija ni enako kot karantena!), zavarovanim osebam pripada pravica do nadomestila za bolniški stalež od prvega dne odrejene izolacije. Nadomestilo izplača ZZZS, velja pa tako za redno zaposlene delavce kot tudi za samozaposlene, npr. s.p.-je, kar konferenčni tolmači večinoma smo. Tudi če je zaradi potrjene okužbe v izolaciji vaš otrok, vam od prvega dneva pripada nadomestilo za nego otroka.

2. Če okužba ni potrjena, je pa vseeno odrejena karantena, ker ste bili npr. v stiku z okuženo osebo (pozor, karantena ni enako kot izolacija!), zavarovanim osebam nadomestilo v breme ZZZS ne pripada, ker tudi ni bolniškega staleža. Pri redno zaposlenih osebah nadomestilo za odsotnost z dela krije delodajalec, samozaposleni pa si moramo to kriti sami.

Na ZZZS pravijo, da je situacija tudi zanje nova, zato se lahko stvari spremenijo. V tem trenutku ne znajo odgovoriti na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če bo nekdo v karanteni dlje časa, ker v zvezi s tem čakajo na vladne ukrepe. Svetujemo vam, da dogajanje spremljate. Če ugotovite kaj pomembnega, o tem, prosim, obvestite tudi upravni odbor ZKTS na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Na Gospodarski zbornici Slovenije so vlado že pozvali k ukrepom za pomoč gospodarstvu. Upamo, da bodo zajeti tudi samostojni podjetniki in drugi samozaposleni.

Več informacij je na spletni strani ZZZS.

Izobraževanja

Prijava na novice

Združenje konferenčnih
tolmačev Slovenije (ZKTS)
Krekov trg 10
1000 Ljubljana

ZKTS stran Facebook

+386 41 648 416

Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije je edino stanovsko združenje konferenčnih tolmačev v Sloveniji, ki že 45 let jamči za visoko kakovost storitev konferenčnega tolmačenja.