ZKTS: Novice
SLOVENSKO    ENGLISH

Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije (ZKTS) je bilo ustanovljeno leta 1972 v Ljubljani in šteje 48 članov.

Člani združenja so strokovno usposobljeni poklicni konferenčni tolmači, ki se pri opravljanju svojega dela dosledno držijo poklicnih standardov in strogo spoštujejo kodeks poklicne etike in poklicno tajnost.
Aktualno


24.11.2017 - Okroga miza v Hiši EU
Poročilo o udeležbi na okrogli mizi o pomenu slovenščine in večjezičnosti v Evropskem parlamentu dne 24. novembra 2017 v Hiši Evropske unije

Na vabilo vodje Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Klemna Žumra smo se dogodka udeležile predsednica UO ZKTS Nada Prodan ter članici UO Andreja Skarlovnik Ziherl in Jana Veber.

Okrogla miza je potekala ob dogodku »Evropski poslanec za en dan - simulacija Evropskega parlamenta v Sloveniji«, ki ga je organiziral Evropski parlament v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede v Ljubljani. Na njej so sodelovali evropski poslanci dr. Milan Zver, dr. Igor Šoltes in g. Franc Bogovič ter generalna direktorja Evropskega parlamenta g. Valter Mavrič, generalni direktor Direktorata EP za prevajanje in član ZKTS, ter ga. Agnieszka Walter-Drop, generalna direktorica Direktorata EP za tolmačenje in konference. Poleg predstavnic UO sta se dogodka udeležila tudi člana ZKTS Samir Amarin in Helena Biffio Zorko. Okroglo mizo so tolmačili študentje tolmačenja z raličnih fakultet.

Na okrogli mizi so poslanci in generalna direktorja iz različnih zornih kotov predstavili svoje izkušnje z rabo slovenščine in prevajanjem ter tolmačenjem v Evropskem parlamentu in razpravljali o pomenu večjezičnosti za Evropsko unijo in za Slovenijo in Slovence.

Besedo je dobila tudi naša predsednica Nada Prodan, ki se je poslancem zahvalila za pohvalne besede na račun dela tolmačev v Evropskem parlamentu in opozorila, da se skrb za večjezičnost začne že v Sloveniji, kjer pri tem igrajo pomembno vlogo ravno strokovna stanovska društva, kot je ZKTS. Ob tem je izpostavila tudi skrb ZKTS-ja za mlade in pohvalila študente v kabini za njihov pogum in pripravljenost prevzeti izziv tolmačenja na takem dogodku ter jih povabila k aktivnemu sodelovanju z združenjem.

Poročilo zapisala: Jana Veber


***

17. 11. 2017 - Praktična delavnica o uporabi tablice pri tolmačenju
V Združenju konferenčnih tolmačev Slovenije letošnji cikel izobraževanj, ki jih pripravljamo v okviru stalnega strokovnega izpopolnjevanja, zaključujemo s praktično delavnico Tablica za tolmače, na kateri bomo spoznali, kako bolj učinkovito uporabljati tablični računalnik/tablico pri pripravi na tolmačenje in med samim tolmačenjem.
Delavnica bo potekala v petek, 1. decembra 2017, od 16h do 19h, v prostorih ZKTS (Trnovski pristan 2, Ljubljana.) Vodila jo bo naša članica dr. Jana Zidar Forte, ki redno spremlja novosti in se izobražuje na področju novih tehnologij.

Več informacij o vsebini delavnice najdete na tej povezavi ali na telefonski št. 041 648 416. Prijave (z izpolnjeno prijavnico) pošljite na zkts@zkts.si najkasneje do 28. novembra 2017.

Toplo vabljeni!

***

Vabilo na delavnico: Uporabne osnove joge za tolmače in prevajalce
Spoštovani kolegi,

tokrat smo se v Združenju konferenčnih tolmačev Slovenije odločili organizirati delavnico, ki je namenjena lajšanju posledic sedečega in stresnega dela. Zato vas toplo vabimo na delavnico:
Uporabne osnove joge za tolmače in prevajalce,

ki bo potekala v petek, 10. novembra 2017 od 10. do 13.15 ure v Ljubljani (Ubrana dvorana, Celovška 55).

Vodila jo bo učiteljica joge Tina Košir, skupaj z njo se bomo:
  • naučili, kako lahko z drobnimi vajami, ki izhajajo iz joge, ublažimo posledice dolgotrajnega sedenja,

  • izostrimo pozornost in koncentracijo za zahtevnejše intelektualno delo,

  • ublažimo stres, povezan z javnim nastopanjem, ter

  • se umirimo po napornem delu.


Predznanje ni potrebno, saj so vaje blage in jih lahko vključimo v naš vsakdanjik.

Vse podrobnosti o vsebini in prijavi so v priloženem vabilu. Prijave sprejemamo na e-naslov: zkts@zkts.si, najpozneje do 27. oktobra 2017.

***

Arhiv       >>